Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Energobloku

  • Zápach
    uvolňující se při přípravě biomasy, zejména provozem sušáren biomasy, které zde neměly být vůbec instalovány. Biomasa měla být dovážena k přímému spalování.
  • Doprava paliva
    neoprávněná doprava těžkými nákladními automobily po silnici namísto výhradní dopravy po železnici
  • Extrémní spotřeba vody
    v důsledku provozování nepovoleného vodního chlazení namísto vzduchového chlazení provozovatel energebloku připravil řadu občanů obce Přísečná o voduve studních, ohrozil zásobování firem průmyslové zóny a přivedl podzemní zdroj vody na okraj jeho úplného zničení.
  • Extrémní vlhkost vypouštěná do ovzduší
    zejména v důsledku provozování nepovoleného vodního chlazení namísto vzduchového chlazení
  • Prašnost
    V oznámení záměru JHC338 předkladatel výslovně uvedl (str.54), že biomasa nebude prášit : "Při manipulaci s palivem, to je uhlí a lesní štěpka, nebude s ohledem na jejich vysokou přirozenou vlhkost docházet k úniku prašných částic do okolí. Vysoká vlhkost lesní štěpky, a její rychlé zpracování zajišťují, že lesní štěpka neztratí vlhkost a nebude prášit." Realita je však taková, že provozovateli (pzn. KOMAXO BIOENERGO s.r.o., která zabezpečuje přípravu biomasy), byla pro vysokou prašnost udělena na konci roku 2015 vysokápokuta za nedodržování závazné podmínky povolení k provozu.
  • Hluk
    třídění, drcení, sušení biomasy, které zde vůbec neměly být prováděny a s nimi související pojezdy manipulační techniky. V noci jsou překračovány hygienické limity, doloženo autorizovaným měřením.
  • Vypouštění odpadních vod
    v období od zahájení zkušebního provozu až do dubna 2015 provozovatel v důsledku chybného stanovení technologie úpravy chladící vody trvale neplnil závazné podmínky provozu = důsledek realizace nepovoleného vodního chlazení ...